Většina středočeských pivovarů vaří v těchto dnech speciální vánoční piva, takzvané speciály. Letos poprvé se do toho pustili i v pivovaru Kácov. "Pivo se jmenuje Tmavý speciál, zaplatíte za něj osmnáct korun a bude mít ovocnou příchuť. Také je hotový mikulášský pšeničný speciál Weizen," říká ředitel pivovaru David Hořejší.
VÁNOČNÍ SPECIÁLYKlášter Čertovský speciál 16° Kácov Tmavý speciál Mikulášský pšeničný speciál Berounský Medvěd Vánoční medvěd 14° Vítek z Prčice Vítek z Prčice 13° Matuška Broumy Matuška vánoční 19° |
Pivo cestuje do cizích zemí po zemi i lodí
Jeden z největších středočeských pivovarů rozšiřuje výrobu. Obliba tmavého Velkopopovického Kozla roste totiž nejen u nás, ale i v zahraničí. Za prvních deset měsíců letošního roku se za hranice vyvezlo přes 25 tisíc hektolitrů. Téměř polovina exportu přitom putuje pouze do jednoho státu, do Finska. Vývoz vzrostl oproti loňsku o čtvrtinu. Největším novým odbytištěm se stala Jižní Korea.
"Nejvíc piva posíláme do Finska, nejdřív jede po zemi a pak lodí," říká David Frodl z velkopopovického pivovaru. "Ve Finsku je toto pivo dokonce nejpopulárnější přivezenou značkou," dodal Frodl. Významným trhem pro středočeský pivovar je také Rusko, kam se vyveze asi tři tisíce hektolitrů.
Velký odbyt je také v Německu, Izraeli, Ukrajině a Bělorusku. "Celkem pak vyvážíme Kozla do třiadvaceti zemí na tři kontinenty," dodává Frodl.
"V letošním roce jsme začali Velkopopovického Kozla černého vyvážet do několika dalších zemí. Novými odbytišti se staly například Chorvatsko, Švédsko, Švýcarsko nebo Jižní Korea. Devátým největší odběratelem je Korea "Ta se stala také největším novým a celkově devátým největším odběratelem tmavého popovického piva," vypočítává vrchní sládek Velkopopovického Kozla Jiří Fusek..