Jana Velebilová ve svém krámku nabízí zhruba dvě stě druhů koření, ale sama si

Jana Velebilová ve svém krámku nabízí zhruba dvě stě druhů koření, ale sama si doma vystačí se šesti základními. | foto: Michal Šula, MAFRA

U Salvátora seženete na 200 druhů koření pod jednou střechou

  • 5
Kořenářství U Salvátora na začátku Náprstkovy ulice tu už 31 let vede Jana Velebilová, návštěvníky už z dálky vábí svou vůní. Majitelka tu nabízí zhruba dvě stě druhů koření, včetně směsí, které lidé jinde nekoupí. Navíc pokud zákazník chce, namíchá mu jej na míru.

"Podle toho, kam jsme cítit, se dá předpovídat počasí. Když fouká západní vítr, voníme až na Betlémské náměstí. Pak můžeme zaručit, že do 24 hodin bude pršet," směje se Velebilová.

Když vás vůně přiláká až ke dveřím a vejdete, zazvoní zvoneček a ocitnete se v pohádce. V regálech si vyberete až ze dvou set druhů koření, které vám paní Velebilová namarkuje na stoleté železné pokladně. "Každá malá prodejna má mít svou tvář. Když vstoupíte, máte vědět, co vás čeká," tvrdí Velebilová.

Kdo by předpokládal, že v malé prodejně zaplatí za zboží několikanásobek oproti supermarketům, bude mile překvapen. Třeba 50 gramů bazalky vyjde na pouhých osm korun. A koření, které se tu prodává, skutečně voní. "Jsou to reálné ceny, protože tu pracuji sama. Kdybych tu měla prodavačku, musela bych ceny upravit, dvě bychom se tu neuživily," vysvětluje kořenářka.

Za vůní koření přicházejí kuchaři i známé osobnosti

Přestože kromě jednodruhového koření v krámku prodávají kolem osmdesáti směsí, když se sejde několik dotazů na určitou směs, zkusí ji zákazníkům namíchat. "U stálých zákazníků většinou už poznám, pro co si jdou. Někdy mě ale překvapí. To poznám, že někde ochutnali nějaké nové jídlo," říká Velebilová.

Sama si doma vystačí jen se šesti základními kořenkami - skořicí, hřebíčkem, novým kořením, kmínem, pepřem a bobkovým listem. "Nejradši mám skořici, z bylinek pak majoránku a pažitku," říká. Podle ní neplatí, že se lidé mají demagogicky držet toho, že do určitých jídel patří určité koření. "Je to jen na vás," tvrdí.

K Salvátorovi se naučili chodit nejen kuchaři, ale i známé osobnosti. Mezi její zákazníky patřili třeba Karel Kryl, Vlastimil Brodský, Miroslav Horníček, Věra Galatíková a stále sem ještě chodí třeba Eva Pilarová.

Kromě koření nabízí Prodejna U Salvátora i jednu specialitu. Už od jejího otevření si tu lidé mohou koupit stáčenou kolínskou. "Běžně tu mívám tak osm druhů. Lidé si stejně jako před lety chodí s lahvičkou. A nejsou to žádné staré věchýtky, ale i mladé pěkné ženské," říká.