Při kontrole hygienici objevili špinavé stěny, prošlé potraviny a oschlé a okousané maso (13.3.2017) | foto: Státní veterinární správa

Špína a maso okousané od hlodavců. Veterináři řeznictví v Nymburce zavřeli

  • 6
Veterináři zavřeli řeznictví a uzenářství Maso Traditional, s.r.o., v Nymburce. Při kontrole objevili špinavé stěny, prošlé potraviny a maso okousané od myší. Z prodeje stáhli téměř půl tuny masa. Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Do provozovny šli inspektoři krajské veterinární správy na základě anonymní stížnosti.

„Při kontrole bylo zjištěno, že provoz nevyhovuje požadavkům z hlediska čistoty. Podlahy a stěny ve výrobních prostorách, v chladírně masa a masných výrobků a rovněž veškeré výrobní zařízení byly silně znečištěné,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Kromě všudepřítomné špíny zjistili inspektoři nedostatky u samotných potravin. Tepelně opracované maso se povalovalo v přepravkách na zemi společně s čerstvým nebaleným kuřecím masem a v chladírně byly potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.

Některé potraviny byly podle inspektorů dokonce oschlé, okousané od hlodavců a u některých nebyl doložen doklad o původu ani o jejich výrobě. Celkem šlo o 371 kilogramů zboží neznámého původu a 86 kilogramů zkažených potravin.

Provozovateli hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun. Veterináři provozovně zakázali prodej masa a pozastavili v ní výrobu masných výrobků a bourání a porcování čerstvého masa.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz