Evropané vyhodí desítky milionů tun jídla ročně, nejvíce plýtvají mladí

  9:40aktualizováno  9:40
Pečivo, ovoce a zelenina jsou potraviny, které nejčastěji končí v popelnicích. Často lidé vyhazují i mléčné výrobky a uvařená jídla, která nestihnou sníst. „V EU se ročně vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur,“ říká Anna Strejcová z projektu Zachraň jídlo.

Ilustrační snímek | foto: zachranjidlo.cz

Proč a jak projekt „Zachraň jídlo“ vznikl?
Iniciativa Zachraň jídlo působí v České republice od roku 2013, kdy jsme uskutečnili první viditelnou akci nazvanou Hostina pro tisíc. Jednalo se o společný oběd pod širým nebem na Václavském náměstí. Celé menu bylo uvařené z více než 450 kilogramů surovin, které by jinak přišly vniveč, a to kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se konci doporučeného data spotřeby.

Tipy pro úsporný nákup

1. Podívejte se, co v chladničce a spíži přebývá. Nakupujte s vědomím, co z potravin vyrobíte.
2. Napište si seznam.
3. Pokud nemáte čas psát si seznam, vyfoťte si obsah ledničky.
4. V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím (kupujte jen to, co skutečně sníte).
5. Lepší je nakupovat menší množství vícekrát za týden než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní.
6. Nechoďte nakupovat hladoví. Platí totiž přísloví „Velké oči, skončí to v koši“.
7. Snažte se kupovat na trhu nebo od místních zemědělců sezonní produkty, které nemusely na stůl cestovat přes půlku světa.

Zdroj: www.zachranjidlo.cz

Touto akcí jsme se snažili upozornit na to, že plýtvání potravinami může zabránit každý z nás. Tím hlavním impulzem k jejímu pořádání byl film Z popelnice do lednice, který nás šokoval, protože ukazoval, kolik jídla se na světě vyhazuje. Do té doby jsme vůbec nevěděli, že jde o tak veliký problém. Protože se Hostina pro tisíc povedla a měla velký ohlas, rozhodli jsme se, že se tématu budeme věnovat dál.

Kde se v České republice plýtvá jídlem nejvíce?
Nejvíce se plýtvá u koncových spotřebitelů, a to nejen u nás. V celé Evropské unii se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu za 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu. Jedná se o nezužitkované jídlo, ale i o odpad například ve formě slupek od jablek či brambor.

Jakým způsobem se dá plýtvání zabránit?
V současnosti se věnujeme především paběrkování – sběru esteticky nevyhovující zeleniny. Také organizujeme osvětové akce pro veřejnost a pravidelně informujeme o plýtvání potravinami. V neposlední řadě propojujeme jednotlivé aktéry potravinového řetězce.

Jaká akce byla zatím nejúspěšnější?
Letos v červenci jsme uspořádali akci pro veřejnost s názvem Jam session. Ve třech hrncích jsme uvařili tisíc skleniček džemu z ovoce a zeleniny, které by jinak přišly vniveč, a rozdali jsme je. K rozebrání bylo i přebytečné ovoce z velkoskladů a od zemědělců. S účastníky jsme se zabývali tématem skladování v domácnostech, právě kvůli nevhodnému skladování se nejvíce vyhazuje.

Co letos ještě chystáte?
Soutěží pro teenagery chceme o plýtvání potravinami informovat i mladší věkovou skupinu. Mladí lidé ve věku 18 až 25 let jsou podle průzkumů tou skupinou, která plýtvá potravinami nejvíce. Informace o plýtvání ještě nižší věkové skupiny nemáme, nicméně jsou budoucími spotřebiteli a je třeba je vzdělávat o dopadech plýtvání potravinami. Samozřejmě to bude zábavnou formou.

Jak lze plýtvání jídlem zamezit?
Na našich webových stránkách máme seznam tipů, co může každý dělat, a také záchranářské recepty. Lze připravit skvělé jídlo ze starého chleba, pesto z mrkvové natě nebo si můžete naložit přebytečné cukety či rajčata ze zahrádky.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Pošta chce prodat klášter sv. Gabriela v Praze, nikdo ho však nechce

Klášter svatého Gabriela v Praze.

Unikátní a neprodejný, takový je osud kláštera sv. Gabriela. Areál zůstává podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka v...

Je to dítě, nebo muž? Policie hledá známé mladistvě vyhlížejícího řidiče

Strážníci z obce Zdiby zadrželi řidiče, který vypadá jako dítě. Podle dokladů...

Strážníci ve Zdibech u Prahy řeší neobvyklý případ. Místní je upozorňovali, že po obci jezdí auto, které řídí dítě....

Sinobo Stadium. Slavia mění název arény podle čínské společnosti

ULTRAS EDEN. Choreo slávistických fanoušků během derby

Až vyrazíte na domácí zápas fotbalistů Slavie, už nepůjdete do Eden areny. Klub mění název stadionu, oficiálně se bude...

S žáky spal nahý a masturboval s nimi, soud řediteli potvrdil tříletý trest

Odsouzený bývalý ředitel Střední školy elektrotechniky a strojírenství v Praze...

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr si odpyká tři roky vězení za zneužívání...

Další z rubriky

Opilec procitl ze mdlob a tasil na zdravotníky nůž. Pak chtěl, ať ho zastřelí

Opilec při záchraně na lékaře zaútočil nožem

K muži, který se otrávil alkoholem, vyjížděli minulý týden záchranáři na ubytovnu v Praze 5. Opilec byl nejprve v...

V Mníšku pod Brdy v noci havaroval autobus, čtyři lidé se zranili

Nehoda autobusu u Mníšku pod Brdy. Zranilo se pět lidí

U Mníšku pod Brdy havaroval v úterý pozdě večer autobus. Při nehodě se zranili čtyři lidé a záchranáři je převezli do...

Nehoda dvou nákladních aut komplikovala dopravu na Strakonické v Praze

Nehoda dvou nákladních aut komplikuje dopravu na Strakonické v Praze...

Nehoda dvou nákladní aut zablokovala Strakonickou ulici v Praze. Na místě byli zranění lidé a zasahovaly všechny složky...

Seriál o motorickém vývoji: Co se děje ve třetím roce?
Seriál o motorickém vývoji: Co se děje ve třetím roce?

Děti ve třetím roce života své okolí baví rozpustilostí. Rády tančí, zpívají i vyprávějí. Jejich motorický vývoj jde stále kupředu a je na rodičích, aby se na něm aktivně podíleli.

Najdete na iDNES.cz